Αποτοξινωθείτε και αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σώματος σας από επιβλαβείς τοξίνες, η κατάλληλη τροφή είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο. Πολλά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα καθαρίζουν το ήπαρ, τα νεφρά, το πεπτικό, το δέρμα και άλλα συστήματα αποτοξίνωσης. Προσθέστε αυτές τις εποχικές«υπερτροφές», στo τραπέζι σας για να καθαρίσετε τον οργανισμό σας και να αδυνατίσετε. Αποτοξινωθείτε και αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά.

της Μαρίας Γκέκα

Oι τοξίνες δεν βρίσκονται μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στα ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτά λοιπόν τα τρόφιμα πρέπει να αποφύγουμε και στη θέση τους να βάλουμε υγιεινές τροφές. Τα σωστά τρόφιμα μπορούν να αποτοξινώσουν και να θεραπεύσουν το σώμα μας, να αυξήσουν τη ζωτικότητα και να προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας.

Αποφύγετε…

·         Κατ ‘αρχάς, εξαλείψτε τα τρόφιμα που αυξάνουν το τοξικό σας φορτίο. Συνιστώ να απομακρύνετε τις ζωικές πρωτεΐνες από τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού.

·         Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Μπορούν να επηρεάσουν την πέψη. Ο χυμός φρούτων είναι επίσης εκτός λίστας δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και έτσι να προκαλέσει φλεγμονή.

·         Ακόμη, αποφύγετε  τροφές και ποτά που έχουν φλεγμονώδεις επιδράσεις στον οργανισμό- κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα, εξευγενισμένα τρόφιμα, σάκχαρα και γλυκαντικά, μαγειρεμένο λάδι και τρανς λιπαρά, περίσσεια αλατιού, αλκοόλ, καφεΐνης και συντηρητικά.

Προτιμήστε…

·         Δώστε έμφαση στη βιολογική τροφή για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMΟ).

·         Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς και οργανικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες.

·         Τα πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικούς και αποτοξινωτικούς παράγοντες όπως ενώσεις θείου και χλωροφύλλη.

·         Καταναλώστε φύτρα από όσπρια και δημητριακά. Αποτελούν μια ενεργειακή βόμβα βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά. Είναι νόστιμα, εύπεπτα και χορταστικά, γιατί δίνουν στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Φτιάξτε τα δικά σας φύτρα. Μουλιάστε και αφήστε να φυτρώσουν δημητριακά, όσπρια και ξηροί καρποί για καλύτερη πεπτικότητα, λιγότερη οξύτητα και υψηλότερη θρεπτική περιεκτικότητα.

·         Μην ξεχάσετε να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Κάθε τόσο και μια νέα επιστημονική μελέτη περιγράφει τη σημασία των ευεργετικών βακτηρίων για την υγεία. Υγιείς πληθυσμοί καλών βακτηριδίων βοηθούν στην αποτοξίνωση, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Τα πλούσια σε προβιοτικά, καλλιεργημένα τρόφιμα βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής χλωρίδας. Καλές επιλογές: Καλές επιλογές: κεφίρ, λάχανο τουρσί, μίσο, κ.α.

·         Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε τουλάχιστον τρία λίτρα υγρά- κυρίως φιλτραρισμένο νερό, τσάι από βότανα και σπιτικοί ζωμοί χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Αποτοξινωθείτε και αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά

Δείτε μερικά από τα φρούτα και λαχανικά, που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην ελληνική αγορά, και θα σας βοηθήσουν να αποτοξινώσετε και να ενεργοποιήσετε το σώμα σας

Παντζάρια

Ένα σπουδαίο λαχανικό με χιλιάδες ευεργετικές ιδιότητες και ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες. Παραδοσιακά το παντζάρι χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές ως σπουδαίο γιατρικό.


Μπορεί να γίνει  η φυσική ασπίδα ενάντια στην υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την αναιμία, για τον καθαρισμό των νεφρών και της χολής, αλλά και για τη γρίπη και τη βρογχίτιδα. Φέρεται ακόμα να συμβάλλει αποτελεσματικά κατά της κακοσμίας του στόματος, αλλά και για του πονοκεφάλου.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα αποτοξίνωσης και εξαιρετικά ωφέλιμες για το ήπαρ. Πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά και στην ανάπτυξη των ευεργετικών εντερικών βακτηρίων. Επιπρόσθετα βοηθούν στην πέψη του λίπους και δρουν ως φυσικό διουρητικό βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών

Προσοχή: πρέπει να την τρώμε όμως αμέσως μετά το μαγείρεμα για να μην οξειδωθεί.

Λεμόνι

Περιέχει βιταμίνη C, η οποία προάγει την ενδογενή παραγωγή γλουταθειόνης και την αποτοξίνωση του ήπατος. Αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του σώματος, διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που καθαρίζουν το πεπτικό από τοξικά, βοηθάει στη μετατροπή των ξενοβιοτικών σε υδατοδιαλυτή μορφή, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή τους.


Μπρόκολο και Λαχανάκια Βρυξελλών

Περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο, μαζί με όλα τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι τα καλύτερα στην τόνωση του ήπατοςΜέσω αυτού, ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα και σε αυτή τη διαδικασία έρχονται να βοηθήσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών…

Σκόρδο

 Το φυσικό αντιβιοτικό και ο καλύτερος υποστηρικτής των ηπατικών ενζύμων στη διαδικασία της αποτοξίνωσης και βέβαια είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμό.

Κόλιανδρος

Μυρωδικό εξαιρετικό για την αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα και ειδικά από τον υδράργυρο, ο οποίος έχει διεισδύσει στο περιβάλλον. Μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες, μπορεί να γίνει χυμός μαζί με καρότα, μήλα, παντζάρια, άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό και να μας προσφέρει ένα γευστικό smoothie.

Μαϊντανός

Ένα φυτό-φάρμακο γεμάτο βιταμίνη C και χλωροφύλλη, που  με τις έχει  αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές της ιδιότητες δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ήπια διουρητική δράση του μαϊντανού, αντιμετωπίζει πολύ καλά την κατακράτηση του νερού και είναι εργαλείο για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, καθαρίζοντας έτσι τα νεφρά με τον πιο φυσικό τρόπο.

Φράουλες

Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως: βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό πως τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Επιπρόσθετα, οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες ένα αντιοξειδωτικό αντιφλεγμονώδες,  οι οποίες έχει βρεθεί πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, λόγω της χρωστικής ανθοκυανίνης που περιέχουν στην οποία οφείλεται και το υπέροχο χρώμα τους. Τα οφέλη τους είναι πάρα πολλά. Βοηθούν στην πέψη λόγω των πεπτικών ουσιών που εκκρίνονται όταν τα τρώμε. Επίσης, είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά.  Επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σας ενδιαφέρει: Aποτοξίνωση με κερασοθεραπεία 

Οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση είναι:

Οι αλκαλικές τροφές, οι εύπεπτες, όσες  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και σε νερό, και φυσικά οι τροφές που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και πολλά αντιοξειδωτικά.

Πηγήwww.naturanrg.grNatura Nrg #113